Positivt skvaller

Är det inte märkligt hur många gånger det händer när man träffas att någon person som inte ens är närvarande ändå blir huvudämnet för konversationen? Det är ju alltid lika spännande, roligt att få höra det ”senaste” om vad som pågår – vem som är ihop med vem, vem som gjort slut med vem och hur folk har betett sig under helgen. Eller är det verkligen så kul? För oftast är det ju inte några vidare positiva saker som tas upp, utan det blir mest en tävling i vem som kan komma på det smaskigaste skvallret om allt det negativa som folk kanske har hittat på eller gjort.

Förstår inte vad det är vi är ute efter när vi ”snackar skit” om folk. Det är som om vi trodde att det på något konstigt sätt skulle höja oss att såga ner andra. Som läsare av mitt veckobrev förmodar jag att du direkt inser att det snarast är tvärtom och att inget bra någonsin kommer från det. Som jag ser det så finns det bara tre möjliga följder av det:

1. De som du säger det till börjar undra vad som sägs när de själva inte är med. Vilket oftast leder oftast till att de pratar bakom ryggen på dig i förväg för att hinna först med sin version. Dessutom vågar de antagligen inte heller öppna sig för dig och håller viktiga saker för sig själva när du är med.

2. Det du säger når tursamt nog inte fram till den du pratar om och de är lyckligt ovetande vad du sagt. Det är ju skönt, men jag lovar att det ändå drar ner din egen självkänsla. För de ord du yttrar når i varje fall dina öron och har en värre effekt på dig själv, än de förmodligen skulle ha fått på den du pratar om. Det ligger en hel del sanning i det gamla talesättet ”vårda ditt språk med den döve”. Ditt allerstädes närvarande undermedvetna registrerar nämligen allt och införlivar det sedan som en del i din identitet, som i sin tur styr allt du sedan företar dig i livet.

3. Det du säger når fram till den du pratar om, som nu genast börjar tycka sämre om dig och förmodligen sedan tar varje tillfälle i akt att ”ge igen” och prata skit om dig. Har de inget att komma med så hittar de säkert på något.

Inget av det här är som du märker speciellt bra. Det går från dåligt till sämst och avsett hur enträget vi försöker rättfärdiga vårt beteende så är ovanstående alternativ vad vi har att välja på. Det viktigaste på listan ovan, är ändå vad det gör med din egen syn på dig själv att veta att du är den typen av person som gör sådant här. Och det är garanterat något som du inser är ett för högt pris att betala för några obetänksamma ord. Jag förstår naturligtvis hur enkelt det är att falla in i när alla andra verka göra det. Jag vet ju av egen erfarenhet hur man kan uppleva sig pressad att komma med något sensationellt eller smaskigt, för att passa in och känna sig som en i gänget, när ”snacket” om någon väl är igång…

”Nog är det konstigt att inte en enda regndroppe i ett ösregn
anklagar sig själv för översvämningen.”

För ett par år sedan satte jag därför upp på min mållista att bli världens bäste positive skvallrare. Att helt enkelt ta reda på hur många bra saker jag kan säga om någon bakom deras rygg:-) Kan knappt förklara vad det gör för självkänslan att märka hur man blir bättre och bättre på det med lite medvetenhet och träning. Det är självklart inte alltid det lättaste, men varje gång det fungerar är det mer än väl värt ”ansträngningen” och sätter det största av leenden på mina läppar. För de alternativ som kommer med denna förändring av beteende är alla tämligen åtråvärda:

1. Det positiva du säger når inte fram till den du pratar om, men ger din uppfattning om dig själv en puff i rätt riktning. Din identitet som någon som bygger upp istället för att riva ner, styr dig nu i mer och mer användbara och lyckliga riktningar för framtiden.

2. De som hör dig säga det känner sig trygga i ditt sällskap – för de vet att du alltid kommer att framhäva det positiva med dem när de själva inte är med nästa gång.

3. Det du säger kommer fram till den du pratar om,vilket omedelbart gör att de tycker bättre om dig och som sedan förmodligen har en tendens att prata väl om dig i sin tur.

Hoppas att du förstår vikten av det här och att du redan har börjat fundera på hur du kan ta första stegen mot att bli ännu bättre på att säga bra saker bakom ryggen på folk. Se till att det du säger om andra enbart är sådant som du önskade blev sagt om dig. Det innebär helt enkelt att du pratade om andra som om de var där och du ville få dem att må bra. Anta denna utmaning, bryt det sociala mönstret och märk vilken enorm skillnad det kommer att göra för både dig själv och andra. Bli en positiv skvallrare och upptäck hur hela världen med nästan omedelbar verkan kommer att vara ett vänligare, lättare och roligare ställe att vara på…

Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund ”Veckans Anders”.


Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: