Självkänslans betydelse för relationen

Självkänslan formar och påverkar våra relationer. Del I
av coachen Birgitta Granström, just nu aktuell med boken ”Fria fåglar flyger”.

Låg självkänsla och relationer
En relation innebär att vi möter någon som får oss att tycka bra om oss själva, att vi tänker goda tankar om oss själva och att vi utvecklas i positiv riktning. En bra relation handlar om kärlek och respekt. Ofta hamnar vi i ”fel” relation eftersom den grundar sig på ”fel” förutsättningar. Vi går in i relationer med förväntningen att någon annan ska göra oss lycklig.

Med en låg självkänsla försöker vi balansera och hitta ersättare som bygger självkänslan. Därför är det vanligt att en person med låg självkänsla strävar efter att bli kär. De blir höga av romanser och ger deras ”tråkiga” liv en kick. En person med låg självkänsla kan tycka att livet saknar mening om hon/han inte har en partner.

Men ingen annan kan göra dig lycklig. För att ha kunna respektera andra måste vi börja med att respektera och tänka gott om oss sjävla. Det är först när vi respekterar och är lyckliga med oss själva, som vi kan vara lyckliga med andra.

Konsekvenser av låg självkänsla i en relation

Låg självkänsla och behov av att kontrollera
Med låg självkänsla präglas livet över oro att vara ensam. En rädsla som leder till att vi vill kontrollera vår relation och försöker förändra vår partner så att de ska passa in i vår egen skapade illusion. Kontrollbehovet resulterar ofta i att vi sårar de som står oss nära.

Låg självkänsla och klagomål på partner
Med låg självkänsla har vi svårt att erkänna våra rädslor. Då har vi svårt att ta emot kritik eller förslag på vad vi kan göra bättre, eftersom det utmanar vår redan svaga självbild.

Låg självkänsla och rädsla
Låg självkänsla utlöser också rädslor för det som är annorlunda och ovanligt. De som tänker och gör saker på ett sätt vi är ovana vid dömer vi och placerar i vårt mentala fack av ”fara”. Någon (inklusive vår partner) som är annorlunda, kraftfullare, mer karismatisk och framgångsrik än vi själva, innebär också  ”fara” eftersom personen äventyrar vår redan låga självkänsla.

Låg självkänsla och osäkerhet
Med låg självkänsla har vi ångest för det förflutna, vi oroar oss för framtiden och är frustrerade i nuet eftersom vi aldrig vet om vi har valt rätt partner, om vi skulle ha valt någon annan eller skulle ha väntat på den ”rätta”.

Låg självkänsla och begränsade resurser
Med låg självkänsla stannar vi kvar i en destruktiv relation, eftersom vi tror att den nuvarande partnern är den enda som finns tillgänglig.

Låg självkänsla och önskan om att relationen ska vara för evigt
När vi har låg självkänsla och ”råkar” bli lyckliga, vill vi att lyckan ska vara för evigt. Ibland är rädslan för att bli av med lyckan så stark att vi saboterar bra relationer så att de tar slut.

Låg självkänsla och rädsla för att det ska ta slut
Med en låg självkänsla vågar vi inte vara lyckliga eftersom vi är rädda att lyckan ska ta slut. Medvetet eller omedvetet håller vi avstånd till lyckan därför att vi inte vågar vara sårbara. Låg självkänsla kan innebära att vi inte ens går in i en relation eftersom vi är så rädda för att den ska ta slut. Vi saboterar nya kontakter innan vi ens har börjat etablera en relation.

Låg självkänsla och ensamhet
Med en låg självkänsla vinner rädslan för att bli ensam, över möjligheten att det finns någon som är bättre. Föreställningen om att den nuvarande relationen är den enda vi har, innebär att vi hellre håller oss kvar än att ta oss ur. Med en låg självkänsla är vi så rädda för ensamheten att kan vi inte ens kan tänka tanken att vi kan leva lyckligt med oss själva. Rädslan för ensamheten är ofta anledningen till varför så många går från ena relationen till den andra. Vissa försäkrar sig om att den nya relationen är påbörjad, innan de gör slut med den gamla.

Låg självkänsla och missnöje med relationen
Med en låg självkänsla är vi ofta missnöjda med den relation vi har. Vi önskar att personen skulle vara och bete sig annorlunda. Vi tror att brister i relationen beror på vår partner och försöker därför ‘”fixa till dem”. En person med med en låg självkänsla blir aldrig nöjd. Att försöka tillfredställa en person med låg självkänsla är svårt. Förändrar du dig efter din partners önskemål är hon/han snabb och väldigt kreativ när det kommer till något nytt att klaga på eller påpeka vad du behöver förändra.

Låg självkänsla och lägga skuld på partnern
En partner med låg självkänsla skyller också på att relationen är dålig, på grund av dig. ”Om du bara.”‘ är en vanligt förekommande fras från någon med låg självkänsla. När de klandrar en egenskap eller handling hos sin partner, är det ofta sig själva de inte står ut med.

Låg självkänsla och oro för att relationen ska ta slut
En partner med låg självkänsla är alltid orolig för att relationen ska ta slut och för att bli bedragen. Ovissheten förstör självförtroendet, vilket dränerar självkänslan, ända tills de blir inkapabla att vara lyckliga. Oron innebär att de börja göra saker som äventyrar och förstör deras relation.

Låg självkänsla och att stanna kvar i en relation
En del personer med låg självkänsla stannar ibland kvar i en relation eftersom de  ”tycker synd om partnern om de gör slut”.  Att stanna kvar i en relation för att vi tycker synd om någon är en egoistisk handling och tecken på låg självkänsla.

Låg självkänsla och göra slut
Det är tungt att försöka hålla kvar något som egentligen redan har lämnat oss. När relationen känns som en kamp är det dags att säga adjö och skapa utrymme för något nytt. Oavsett nivån på din självkänsla har du rätt att känna sorg när du lämnar en relation, även om den är allvarligt destruktiv. Sorg är inte till för att straffa dig, utan har en enorm potential att förse dig med nya upplevelser i ditt liv.

Läs del 2 här!

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: